Translate

diumenge, 24 d’agost del 2014

TERESA SAGRERA 1er PETIT SANT JORDI CALDES DE MALAVELLA




Teresa Sagrera CONFIDÈNCIES D'UNA REINA

 GUARDIANA DEL LLINDAR DELS FEYTS I LES PARAULES QUE ENS APROPA LES CONFIDÈNCIES D'UNA REINA A LA VILA ON LES PEDRES XIUXIUEGEN A CAU D'ORELLA... 

Ramir, bisbe de Roda-Barbastre i germà d’Alfons el Bataller, mort sense fills, deixà la seu episcopal per fer-se càrrec del regne d’Aragó i a l’any 1135 es casà amb Agnès de Poitiers, vídua del vescomte de Thouars. D’aquest matrimoni nasqué Peronella. Poc després del naixement, l’agost de 1137, Ramir prometé la seva filla amb Ramon Berenguer IV, comte de Barcelona, de 24 anys d’edat. En l’acte d’esposalles els dos homes pactaren que el rei aragonès donava al seu futur gendre tot el seu regne encara que Peronella morís i, a canvi d’aquesta donació, Ramir II tindria el domini sobre les terres del comte de Barcelona. Peronella faria de transmissora d’un regne però no tindria el poder. Ramon Berenguer respectà sempre el seu sogre i la seva muller, i es titulà “Princeps Aragonum” i mai rei d’Aragó. El rei aragonès es retirà poc temps després al monestir de San Pedro el Viejo, a Osca. La mare retornà així que pogué a Thouars, prop de Tours, on vivien els fills del seu primer matrimoni.

El 1150 Ramon Berenguer IV i Peronella es casaren a Lleida, acabada de conquerir. Ell tenia 37 anys i ella 14. Del matrimoni van sobreviure tres fills i dues filles. Poc abans de néixer Ramon, el primer fill, la reina d’Aragó va fer testament preveient la seva possible mort. Deixava tots els seus béns a aquest fill, qui quedava, però, sota la tutela del seu marit i qui havia d’esperar la mort d’aquest per ser proclamat rei d’Aragó. Després vingueren Sanç, Dolça, casada amb Sanç I de Portugal, Pere i Leonor que moriren joves.




EXTRES




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada