Translate

dimarts, 26 d’agost del 2014

RAQUEL GÀMEZ SERRANO 1er PETIT SANT JORDI CALDES DE MALAVELLA




Raquel  Gàmez  Serrano, ELS CONTES GUERXATS no és tan sols un llibre de relats, és la història de la seva protagonista, la Caterina, i la visió que té d’un món injust i edaista, on només es valora la productivitat.

Amb la presentació d’aquests contes interconnectats, el lector  arribarà al darrer capítol, en què el títol de l’obra cobra tot el sentit. Dividida en deu capítols, l’obra reflexiona sobre diverses problemàtiques de l’actualitat: la crisi econòmica, els desnonaments, la pèrdua de la identitat, les retallades socials i d’altres com la violència de gènere, l’anorèxia i la manca de valors.

“Guerxada, com una fulla seca”, li deien a la Caterina, i com també es va retorçant aquest llibre, enmig de referències literàries,  per acabar amb el desassossec que exerceix la seva lectura, en un epíleg en què l’autora manifesta explícitament una crítica social contra la violència estructural que ens envolta, i que és present en tota l’obra, emmascarada d’un simbolisme ple d’ironia.

Raquel Gámez Serrano va néixer a Barcelona i, des de petita, la seva passió per la lectura esdevé un interès per escriure. Estudià el Grau d’estudis immobiliaris i de la construcció a la Facultat d’Econòmiques de Barcelona, i és Tècnica especialista en relacions públiques i administració. En l’actualitat treballa en un ajuntament de la província de Barcelona i està cursant el Grau d’educació social a la Universitat Oberta de Catalunya.

L’any 2012, va publicar la seva primera novel·la, Los versos de Cira, en què explora temes com els maltractaments físics i psicològics, la hiperactivitat, la depressió, les addiccions i l’adulteri amb la dificultat de no caure en un recurrent maniqueisme.

Els contes guerxats és una crida al compromís de l’escriptor amb la llengua catalana, a l’exercici de conscienciació per fomentar-ne la lectura, cada cop més en desús. Assegura l’autora que avui, més que mai –en el context polític en què som immersos– i per la conservació de la llengua, és de vital importància publicar en català.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada