Translate

dimecres, 3 de juliol del 2013

EL DRAC A CATALUNYA: LA BISBAL D'EMPORDÀ



LA BISBAL D’EMPORDÀ 

Té el seu origen a la vil•la romana de Fontanetum (Fonteta). Posteriorment anomenada Fontanet i que rebé el seu nom actual el 1019, després de la seva cessió al Bisbat de Girona durant el domini carolingi. La jurisdicció, discutida pel llinatge dels Cruïlles, va ser cedida plenament al bisbe de
Girona per Jaume I. El 1322 Jaume II li va concedir la celebració de mercat setmanal els divendres, i encara subsisteix. L'any 1906 rebé per Reial Decret d'Alfons XIII el títol de ciutat. 

El Drac de la Bisbal té una forma arrodonida que fa pensar en la possibilitat d’haver estat fet o dissenyat per un boter. El cap  és una talla de fusta d’expressió ferotge, amb celles, bigotis de filferro, amb una llarga llengua de ferro per a la boca on es col•loquen els petards. El cap i les ales són articulats i poden tenir moviment que el portador fa servir per espantar. La recargolada cua posseeix al final un dispositiu per fer esclatar la pirotècnia. Tota l’estructura de fusta està recoberta d’una tela pintada de negre i amb forma d’escates dibuixades amb vermell. 
El Drac original de la Bisbal, es conserva en perfectes condicions a l'entrada de Santa Maria de la Bisbal església parroquial ubicada al centre històric. Al Drac de la Bisbal se’l relaciona amb la Llegenda del Drac de les Gavarres   “... Era l’animal més fastigós que hagi existit mai: la pell de color rovelló, el cos inflat i botit com un moixí, les ales curtes i amb més punxes que els arítjols... el nas ple de foc i de sofre...”

Es tenen noticies del Drac des de principis del segle XIII que apareix esmenat per primera vegada com a tal en una relació de les despeses l’any 1704, en una festa dedicada a la Mare de Déu: l’ import que va cobrar el portador del Drac, la compra de les seves sabates i el preu dels coets i petards que va cremar. 
La seva construcció sembla ser un encàrrec  de la Parròquia de Santa Maria i de la seva nombrosa i potent comunitat de Preveres.
És una peça d’entremès de les que figurava l’enfrontament amb l’Àliga en clara analogia del Dimoni contra l’Àngel, el bé i el mal barallats, Drac (infern) i l’Àliga (cel) enfrontats pel domini de la Terra...

Tant en el Llibre de la Festa Major de l’any 1932 i 1981 se’l descriu així: És el monstre típic que visitaba els nostres carrers en la diada de Corpus – No sabríem dir-vos si la seva naixença fou inspirada per la llegenda mítica del Drac de les Gavarres, per alguna superstició fabulosa de regust asiàtic, o si venia a representar l’esperit infernal fet de fusta i tela. El cert és que marxaba tot davant pels carrers on passaba la processó. Amb trot sostingut i escaientíssim, tot fent moure el cap poc tranquilitzadorament. De tan en tan s’ajocaba en algún i romania quiet a l’aguait. Quan la processó se li atançaba amb pas solemne i ell oviraba el Santíssim guardat per fileres de llum, el Drac s’aixecaba desaforadament i fugia esvalotat traient foc i fum i llençant udols de fera maleïda. La cursa del Drac era tot un simbolisme. 

A la festa de Corpus, el Drac anava fora de seguici, tot fugint i llençant coets i petards com un acte de rebel•lia, un menyspreu burlesc a la divinitat, encarnant el pecat, el desordre i el caos fora de l’Església i sempre en contraposició amb la figura de l’Àliga que representava la justícia i el poder de Déu. “ La peça es caracteritza per la lleugeresa i la bona mobilitat, per tal que qui la porta pugui córrer, dansar i saltar sense dificultats”.  Aquest simbolisme queda emmarcat en l’esperit triomfalista de l’Església catòlica, desprès del Concili de Trent (1545-1563) que va rebatre les idees de la Reforma Protestant. Des de l’any 73, aproximadament, no es celebra el Corpus a La Bisbal d’Empordà.

Pel que fa a Protocol no en té.

Al marge de la lectura religiosa, el Drac ha gaudit sempre de la simpatia dels bisbalencs i la seva imatge malgrat semblar ferotge, ha estat utilitzada en moments de joia i gresca. L’estima per la figura del Drac dels bisbalencs queda palesa en llegir al setmanari El faro bisbalense l’any 1868 en una crònica que notificava que havia aparegut un Drac petit que enumeraren Dragolí i que es devia  de fer malbé molt aviat donat que no es conserva cap més referència, però que en ser considerat com el seu fill, el 2009 seria recuperat a imatge i semblança del pare per al Correfoc infantil.

És la figura del Drac la que inspira el Correfoc a la Bisbal fruit de les inquietuds populars dels anys 70.  Serà l’any 1980 en una nova estrenada democràcia municipal, que un grup de joves, nois i noies, constituïts en comissió varen organitzar la festa major d’aquell any i que es consolidaria com Associació Paufila. L’any 1981 va néixer el Correfoc amb el Drac com a protagonista principal. Els contactes mantinguts amb un altre grup de joves que serien coneguts com “Comediants” durant les festes els anys 80/81 i els contactes amb altres colles de Diables el 82 faran que l’any 83 el Grup Mitja Nota, origen dels Dracs actuals, muntessin el Correfoc que dos anys desprès els Drac ja constituïts establirien com a tradició identitaria fins el dia d’avui. Per a protegir la figura del Drac,  la colla dels Dracs, que és qui va fer-se càrrec a partir de l’any 1985, va decidir fer-ne una reproducció exacta, però amb materials menys pesats, estructura i roba no inflamables (constructors Ventura-Hosta) que s’estrenaria l’any 1995.  


Els Dracs són una associació local formada per més de dues-centes persones, entre nois i noies, que paguen una quota simbòlica anual i participen en correfocs  de diferents poblacions si els ho demanen o trobades de bèsties de foc. La seva estructura interna es reparteix en el que podríem anomenar “seccions”:

40/50 portadors de pals amb la rodona per a la pirotècnia .
15/20 “traquis” tiren coets i correcames.
20 s’alternen portant les figures dels Dracs. 
5 noies distribueixen pirotècnia i refrescos als actors.
38 formen la colla de tambors  que donen ritme a la festa.

Els Dracs de la Bisbal tenen tres bèsties de foc, Drac de la Bisbal (Rèplica): El llegendari diu que a mitjans del segle XVII a la Bisbal hi hagué unes nits de foscors i resplendors, de tenebres i brases. Van ser uns dies en què la gent estava confosa, neguitosa, exaltada, d'humor canviant; no era ni molt menys la gent de cada dia. Des de llavors aquesta bestiota, anomenada el Drac, ha animat en totes les processons, festes i altres actes, tirant foc arreu, fent soroll, i traient mostres de simpatia per a tothom. Però dos segles després del seu naixement l'any 1995 es va fer la rèplica del Drac de la Bisbal, considerat el segon més antic de Catalunya i que va ser declarat peça de museu. El naixement d'aquesta Rèplica fou també molt espectacular ja que va reunir 26 bèsties d'arreu de Catalunya en una Trobada de Bèsties de Foc inoblidable per commemorar el 10ª Aniversari dels Dracs de la Bisbal. El Drac dels Dracs: L'any 1983 el grup de teatre Mitja Nota construeix aquest Drac i comença a sortir en actes festius. El 1985 neixen els Dracs de la Bisbal i amb ells el Correfoc. El Drac passa a dir-se " Drac dels Dracs " i a formar part del Correfoc de la Bisbal. I el Dragolí Infantil de la Bisbal: L'any 2009 per celebrar els 15 anys de xiquis i els 10 anys de músics xiquis es decideix fer el Dragolí Infantil de la Bisbal, una rèplica a escala del Drac de la Bisbal.

Els portadors dels Dracs són una part molt important de la colla ja que els balls dels Dracs són moments culminants a dins del Correfoc. Els portadors dels dos Dracs s'encarreguen de no només portar el Drac fins les diferents zones on ha de ballar, sinó també de carregar-lo de petards, encendre'l i fer espai per que pugui ballar en condicions.


La Festa Major de la Bisbal d'Empordà es celebra entre els dies 14 i 18 d'agost. Durant aquestes dades es porten a terme nombrosos actes destinats a públics de totes les edats: balls, sardanes, espectacles infantils, cercaviles , teatre, competicions diverses, el tradicional correfoc, focs artificials de fi de festa,... La majoria d'aquestes activitats es fan al carrer i tenen un caire popular. 
El Correfoc és una cosa que no té tants anys, van ser els mateixos Comediants com ja s’ha dit, ara farà uns 15 anys, que van començar a dissenyar una mena d'espectacle amb foc incorporat a la cercavila i ho van fer per primer cop a la Bisbal. I així van començar els primers assajos al 1981. I els Dracs, una mica emmirallats per l'espectacle dels Comediants, van intentar de portar al carrer un espectacle amb aquestes característiques. Inspirat en els Balls de Diables (datats del segle XII) que simbolitzaven la lluita entre el bé i el mal, el Correfoc és un espectacle - cercavila amb foc on els Dracs encenen petards, traques i fan un espectacle visual en el qual es pot participar si es va ben protegit. 



Futur 
La tasca més destacable dels Dracs és la complerta socialització de l’ actuació del Drac a la festa dotant-lo d’un discurs laic, lúdic i festiu, simbologia que ha trobat un lloc preferent en l’actual societat de l’espectacle, i que tenen com a crit de guerra: 

TOTS per TOTS.








Properament l'article complert a:

Revista Digital de Humanidades. Revista Digital de Humanidades Sàrasuati 2.1 con ISSN 1989-564X. Licencia CC 3.0

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada