Translate

diumenge, 17 de novembre del 2013

PRÈVIA & CONCERT I



Relació dels principals temes tractats en la sessió del 30 de setembre del 2013 :

1- "L'audició d'un concert en directe ha de tenir lloc en l'àmbit de lo emocional i dels sentiments i per tant els aspectes cognitius o d'ordre intel·lectual han de quedar al marge". "S'ha de transcendir doncs el coneixement per a deixar que el procés de l'audició tingui lloc correctament."
2-" Intervenen tres agents: El creador o compositor; l'intèrpret o comunicador ; el receptor o públic. Cada un d'ells tenen les seves capacitats i particularitats. El creador troba i  inventa possiblement amb una necessitat d'alliberament i motivat o inspirat per raons diferents. L'intèrpret ha d'actuar com a "medium" i malgrat la seva pròpia personalitat, està sotmès a l'obra i a l'expressivitat de la mateixa. Ambdós han de tenir els coneixements musicals necessaris per a exercir el seu paper. El tercer agent- el receptor- ha d'estar lliure de pensament i deixar-se dur per la música, sempre que sigui possible". "Els alemanys en diuen "bewusstwerden" que significa anar  esdevenint  conscient sense ésser-ne".
3-"La primera sensació que té el receptor és la del "tempo", és a dir la  velocitat del "pols musical", o batec de la musical  Cal escollir-ne una, en la que tots els elements musicals (en el pla vertical o horitzontal) es coordinen perfectament. Si no és així, aleshores pot semblar massa ràpid o massa lent" i perdem la continuïtat.
4- "El procés musical passa a nivell d'una consciència musical (o pensament musical) i consisteix en un procés tensional (la tensió creix fins a un punt màxim el punt culminant- i a partir d'aquest moment disminueix fins al final de l'obra.) Al principi no n'hi ha de tensió..i al final tampoc".
5- "La música escoltada en  un concert, s'ha de gaudir sense saber cap història addicional o coneixement. Altra cosa és quan aquesta comparteix protagonisme amb altres disciplines (òpera, ballet, sardanes, himnes , cinema, etc...), aleshores cal combinar-ho i no sempre és fàcil".
6- Recomano que , si es va a un concert, cal arribar-hi amb temps i molta calma; amb l'esperit obert i disposat i sense gaires prejudicis, i seguir amb aquest estat d'ànim fins i tot un temps després d'acabar. No sempre és possible.  Més tard es pot analitzar la situació i valorar la feina i actituds dels intèrprets i si aquests ha sigut capaços de fer-nos entendre el missatge que el compositor ens ha volgut donar a través de l'obra.

Més info:
http://fllongueres.blogspot.com.es/2013/10/previa-concert-n-1-la-camarga.html


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada